tisdag 14 juni 2011

Inspiration

Jag vill att den som ser det jag skapat, ska bli inspirerad till att själv skapa av det som finns tillgängligt, det som nästan är gratis. Inta bara att börja skapa utan att också komma på tankar och få tillbaka sin lekfullhet och se livet ur en mer obegränsad synvinkel.
Allt måste inte vara så perfekt och välstöpt. Det kan få finnas små skavanker här och där och ändå vara både vackert och tilltalande.

Jag vill inspirera till fantasi och lekfullhet, till att förverkliga drömmar och låta små osynliga väsen få plats i människans vardag som något naturligt.
Bara för att det inte har kunnat ses, behöver inte vara något som inte finns eller bara tillhör sagans och fantasins värld

Vad är då fantasi? Är det inte allt som inte är ekonomiskt lönsamt för ett samhälle? Är det en sorts resurs istället? Har du fantasi kan du också ta fram det som verkar omöjligt.

Jag vill ge tillbaka friheten till att plocka fram allt det underbara som kan rymmas inne i en enda människa. Jag tror att det aldrig kan ta slut när du väl har börjat skapa.

Vad du skapar eller hur du gör är din egen väg att fundera ut. Jag kan bara berätta om lite av det jag har gjort.

För många år sedan ville jag göra en vacker jacka.Jag tyckte att när jag ändå skulle ha ett ytterplagg, kunde det lika väl vara något roligt. Något som jag var ensam om att ha och samtidigt något som gjorde andra glada. Så blev det också. Jag hade ett svart tyg och klippte mönster efter en poncholiknande jacka. I en möbelaffär hittade jag sammetsliknande stuvar i fina färger och så dekorerade jag jackan. Första gången jag hade den på min arbetsplats, den hängde på en galge, Då gav en kvinna till ett förtjust "glätjetjut". Uppskattning!

Jag ville måla vackrare slipsar åt män på den tid  när det bara fanns randiga och prickiga i tråkiga, diskreta färger. Jag målade dem med textilfärg.

Som en följd av att måla på textil, har jag gjort massor av broscher. Jag vet inte hur många, den det var en rolig sysselsättning under några år.
5,5 cm 200:-

5 cm 200:-

6 cm 200:-

Jag har alltid målat med akvarellfärg. jag älskar att låta färgen tonas ut  och blandas. Jag har provat på  många olika sätt att ge uttryck för mina känslor och få min nyfikenhet tillfredsställd. Jag lärde mig att rita med vänsterhanden. Det var mycket jobbigt i början, men nu fungerar det bra. Jag gör många "intuitiva" bilder som jag målar med höger hand. Båda händerna (hjärnhalvorna) blir då delaktiga i mitt skapande.


En nyårsafton fick mina ögon syn på  en stor härva oblekt garn och då tog jag fram virknålen och skapade små "barn", små kompisar som kan tvättas och ryms i en hand.

Nästa projekt  var möbelstuvar som jag drog trådar ur och virkade ännu mindre dockor, rätt många. Det blev långa fransar kvar och av den gjorde jag rullar som jag satte ansikten på.

Efter min dotters påskäggsskapande med ballong och papiermaché, blev jag inspirerad att göra blommor som jag målade med textilfärg, ocksa roligt!

Guldfolie som fanns i kaffepaket klipptes i remsor och virkades till träd. Ja, det finns massor av saker som ger inspiration och kan jag hjälpa någon att hitta något som passar för ögon och händer, så har jag lyckats!

1 kommentar:

  1. Blev du inspirerad av något i min berättelse så kan du väl tala om det. Jag uppskattar verkligen din åsikt.

    SvaraRadera